23.08.2019

EPUT rf och Kuortane arrangerade golfturnering för att stöda unga idrottare

Etelä-Pohjanmaan Urheilun Tukijat EPUT rf och Kuortane Olympic Training Center arrangerade 22.8 en välgörenhetsturnering för att stöda unga idrottare. Evenemanget ordnades i samarbete med Vasaregionens idrottsakademi och Etelä-Pohjanmaa urheiluakatemia.

Olympic Charity Golf arrangerades nu första gången. Idén bakom evenemanget kom från olympiska guldmedaljören Tapio Korjus, som är rektor vid Kuortane Idrottsinstitut. ”Liknande evenemang arrangeras runt om i världen, så varför inte också i Österbotten”, säger Korjus. ”EPUT rf:s styrelse tände på idén och förberedelserna för evenemanget började i januari”, berättar EPUT rf:s ordförande Markku Tynjälä. Via det här historiska evenemanget samlar vi in en märkbar summa, som i sin helhet går till att stöda regionens idrottare. EPUT rf står för utbetalningen av stöden.

Unga idrottares stig är fyllda med utmaningar. När man försöker uppnå sina egna gränser, är det alltid en långsiktig satsning, inget sker på en dag eller två, utan det krävs målmedvetet och dedikerat jobb för att utvecklas. “Idrottarens stig är tung, men den ger också mycket. Det gäller att lära sig av sina erfarenheter och både större och mindre framgångar sporrar”, säger Tapio Korjus. Den finländska idrottens största utmaning är, enligt forskning, de unga idrottarnas ekonomiska situation. Resurserna räcker inte till för att uppnå den kvalitativa nivån i vardagliga träningen som krävs och som borde fylla internationella mått. Det finns ett akut behov för extra stöd.

”EPUT rf:s strategiska tyngdpunkt i verksamheten är att stöda unga idrottare, som är på en nationell eller internationell nivå, finansiellt” berättar ordförande Markku Tynjälä. EPUT grundade i maj 2017 EPUT TOP TEAM, som riktar sig till framförallt till en grupp unga toppidrottare. I dagsläget har teamet 10 idrottare. En stor del av dessa idrottare fanns med på plats i Ruuhikoski 22.8. Det ekonomiska stödet kanaliseras via idrottsakademierna och man arrangerar också utbildningstillfällen för teamets idrottare.

Företagens som deltog i Olympic Charity Golf hade mot en anmälningsavgift fått bjuda in 3 spelare. Lagets fjärde spelare var en olympisk idrottare som lottades ut till lagen på morgonen före starten av turneringen. Bl.a. följande olympiska idrottare deltog: Heli Rantanen, Juha Hirvi, Mika Poutala och Olli-Pekka Karjalainen.

Företagen i området känner att det är viktigt att stöda regionens unga idrottare och turneringen sålde slut förvånansvärt snabbt. ”Evenemanget blev en fin och upplevelserik dag för deltagarna, där vi tillsammans tävlade och njöt av idrott för att stöda unga idrottare”, konstaterar Markku Tynjälä och Tapio Korjus.

Turneringen spelform var sk. ”Teemu Selänne Special”, där lagets alla spelare öppnar från tee och laget väljer sedan det bästa utslaget, därifrån alla fortsätter och spelar sin boll till slut. Resultaten räknades enligt poängbogey och hcp. Man tävlade både som lag och individuellt. Dagen började med frukost, varefter man presenterade lagen och lottade ut de olympiska idrottarna.

Mer information:
EPUT rf, Markku Tynjälä, 0500 161 433
Kuortaneen Urheiluopisto, Tapio Korjus, 040 574 0355

EPUT Top team 2019
• Nader Khalili (simning, para)
• Otto Niittykoski (kombinerat)
• Marianne Palo (gevärskytte)
• Anu Tuomisto (orientering)
• Nathalie Blomqvist (friidrott, 1500 m)
• Sara Killinen (friidrott, slägga)
• Anni-Linnea Alanen (friidrott, spjut)
• Oliver Kärki (friidrott, 3-steg)
• Hanna Ray (skidåkning)
• Alexander Ståhlberg (skidåkning)
• Akseli Yli-Hannuksela (brottning)
• Joni Komppa (brottning)

 OTCCharityGolf kuva2

Gå till "Uutiset"