08.05.2025

Åbo akademille luovutettiin huippu-urheilumyönteisten korkeakoulujen laatutunnus

Åbo Akademille luovutettiin huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulujen laatutunnus

Kajaanin ammattikorkeakoululle, Lapin ammattikorkeakoululle ja Åbo Akademille on myönnetty huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun laatutunnus. Suomessa on nyt 11 todennetusti huippu-urheilijamyönteistä korkeakoulua. Näissä korkeakouluissa urheilijoiden arki on toimivampaa ja opiskelun ohjaamisen käytänteet todennetusti tukevat urheilijaa urheilun ja opintojen yhdistämisessä. Laatutunnuksen saaneet korkeakoulut tekevät tiivistä yhteistyötä omien alueidensa urheiluakatemioiden kanssa.

– Jokaisella laatutunnuksen saaneella korkeakoululla on omat erityiset vahvuutensa. Kajaanin ammattikorkeakoulu on edelläkävijä urheilijoiden koulutuspolun rakentamisessa yhdessä Jyväskylän yliopiston kanssa, Lapin ammattikorkeakoulu puolestaan verkko- ja monimuoto-opintojen tarjoamisessa. Åbo Akademi on ottanut urheilijoiden kaksoisuran tukemiseksi käyttöön urheilijasopimuksen. Huippu-urheilijamyönteisistä korkeakouluista on muodostumassa valtakunnallinen verkosto, joka edesauttaa toiminnan jatkuvaa kehittämistä ja näkyväksi tekemistä, sanoo opiskelijahuippu-urheilun erityisasiantuntija Jukka Tirri Olympiakomiteasta.

Huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun tunnustus kiinnostaa
Huippu-urheilijamyönteisen korkeakoulun tunnustus on herättänyt suurta kiinnostusta korkeakouluverkostossa. Nyt auditoitujen korkeakoulujen myötä Suomessa on jo 11 todennetusti huippu-urheilijamyönteistä korkeakoulua.
Huippu-urheilijamyönteisiä korkeakouluja ovat nyt laatutunnuksen saaneiden lisäksi Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Savonia-ammattikorkeakoulu, Tampereen ammattikorkeakoulu, Vaasan ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto ja Lapin yliopisto.

Laatumallissa kuusi arvioitavaa kokonaisuutta
Huippu-urheilijamyönteisten korkeakoulujen arviointi pohjautuu laatumalliin, joka koostuu kuudesta arviointialueesta ja 23 laatutekijästä. Nämä tekijät liittyvät muun muassa henkilökohtaiseen opintojen ohjaukseen, joustaviin opintojärjestelyihin, urheilun kautta hankitun osaamisen tunnistamiseen ja urheiluakatemian kanssa tehtävään yhteistyöhön. Yksi keskeisistä tavoitteista on myös sujuvoittaa urheilijoiden siirtymää korkeakouluopiskelijaksi toisen asteen opintojen jälkeen.
Auditoinnit ovat osallistavia ja vuorovaikutteisia, ja niissä autetaan korkeakouluja tunnistamaan toimintansa vahvuudet, hyvät käytännöt ja kehittämiskohteet ja luodaan näin edellytyksiä toiminnan jatkuvalle kehittämiselle.

Lisää sisältöä tähän juttuun liittyvistä aiheista
• Huippu-urheilijamyönteinen korkeakoulu
• Tutustu korkeakoulujen auditointiraportteihin

Siirry "Uutiset"-sivulle