Perusaste

Screenshot 2022 01 19 at 11.42.33

1. Onkilahden urheiluyläkoulu 7-9lk

Ensi syksynä yläkouluvaihe lähestyy ja nyt 6 -luokkalaiset voivat hakea Onkilahden yhtenäiskoulun urheiluluokalle. Onkilahden yhtenäiskoulu on syksystä 2017 lähtien ollut mukana valtakunnallisessa urheiluyläkoulukokeilussa, jonka tavoitteena on mahdollistaa urheilijan hyvä päivä. Koulussa on omat urheiluluokat 7., 8. ja 9. luokkalaisille oppilaille. Urheiluluokalle otetaan 21 oppilasta ja harjoitukset pidetään Onkilahden yhtenäiskoulun liikuntasalissa, koulun lähialueella tai erikseen ilmoitetussa liikuntapaikassa. Vaasanseudun ruotsinkielisille urheiluyläkoulutoimintaa järjestetään Korsholms högstadiumissa. Lue lisää Korsholman urheiluyläkoulutoiminnasta muuttamalla kotisivujemme kieli ruotsiksi.

Urheilijaksi kasvamisen sisältösuositukset yläkoulutoiminnassa

Akatemiaohjelman yläkoulutoiminnan sisältösuositukset pohjautuvat Urheilijan polun valintavaiheen asiantuntijatyön linjauksiin ja monitieteiseen tietoperustaan. Urheiluakatemiaohjelman yläkoulutoiminnan tavoitteena on edistää urheilevan oppilaan kasvua tavoitteelliseksi urheilijaksi, kehittää taitoja ja osaamista eri osa-alueilla sekä tukea nuorta urheilun ja koulunkäynnin yhdistämisessä mm. ajankäytöllisesti. Kasva urheilijaksi -kokonaisuus toteutetaan liikunnanopettajien johdolla liikuntatunneilla, seuravalmentajan vetämänä koulupäivän yhteydessä ja terveystiedon ja kotitalouden opettajien opetuksen avulla. Toimintaa toteutetaan kolmen kokonaisuuden kautta:

  • Monipuoliset motoriset taidot ja fyysiset ominaisuudet
  • Psyykkiset taidot
  • Elämäntaidot sekä lajivalmentautuminen


Lue lisää Urheiluyläkouluista Suomen Olympiakomitean
sivuilta

Valmennuksen sisältö ja harjoitusmäärät

Urheiluakatemiaohjelman yläkoulutoiminnan tavoitteena on edistää urheilevan oppilaan kasvua tavoitteelliseksi urheilijaksi, kehittää taitoja ja osaamista eri osa-alueilla sekä tukea nuorta urheilun ja koulunkäynnin yhdistämisessä mm. ajankäytöllisesti. 7. luokalla on kuusi tuntia, 8. luokalla kahdeksan tuntia ja 9.luokalla yhdeksän tuntia liikuntaa viikossa koulupäivän yhteydessä. Myös kaikki oppilaan valinnaisaineet liittyvät urheiluun ja harjoitteluun. Yläkoulutoiminnan valmennuksen ja liikuntatuntien sisällöstä vastaavat Onkilahden yhtenäiskoulun liikunnanopettajat sekä Vaasan seudun urheiluakatemian valmentajat. Motoristen taitojen ja fyysisen ominaisuuksien harjoittelu on toiminnan ydin.

Urheiluyläkoulutoimintaan osallistuminen ei rajoita jatko-opiskelumahdollisuuksia. Oppilaan kaikki valinnaisaineet liittyvät urheiluun ja harjoitteluun. Oppilaan pitää sitoutua toimintaan kolmeksi vuodeksi. Kuljetukset ovat opiskelun ohella oppilaan omalla vastuulla. Vaasan seudun ruotsinkielisille on tarjolla 2019-20 lukuvuodesta lähtien oma urheiluluokka Korsholms högstadiumissa.

Hakuvaihe
Vaasan seudun kuudesluokkalaiset voivat nyt hakea Onkilahden yhtenäiskoulun urheiluluokalle. Hakuaika on 8.1.-5.2.2024. Urheiluluokalle haetaan täyttämällä sähköinen HAKULOMAKE 8.1.–5.2. välisenä aikana. Lomake avautuu 8.1 ja sulkeutuu 5.2.

Hakuvaiheen jälkeen oppilaat saavat kutsun soveltuvuuskokeeseen, joka järjestetään torstaina 22.2.2024 klo 8.30. Soveltuvuuskokeen paikkana on Onkilahden yhtenäiskoulu. Kokoonnutaan O-saliin, Laivakatu 16. Soveltuvuuskokeeseen tulee hakuajan jälkeen erillinen kutsu. Oppilaan hakiessa Onkilahden yhtenäiskoulun urheiluluokalle käytetään Suomen Olympiakomitean suosittelemaa valtakunnallista soveltuvuuskoetta. Lue lisää www.soveltuvuuskoe.fi . Lisäksi käyttäytymisen arvosanan tulee olla vähintään 8, koska urheiluluokalla käyttäytymisen edellytetään olevan olympiakomitean urheilun pelisääntöjen mukaista

Lisätietoja Onkilahden urheiluyläkoulu:

Jari Jaskari
Onkilahden yhtenäiskoulu / rehtori
P. 040 158 9640, jari.jaskari@edu.vaasa.fiKari Vedenjuoksu

Onkilahden yhtenäiskoulun urheiluluokkien koordinaattori
kari.vedenjuoksu@edu.vaasa.fi
0505360158

Jens Wallin
Urheiluakatemian toimitusjohtaja
050-5355499
jens.wallin@vsua.fi

Kasva urheilijaksi sisalto

2. LAJIVALMENNUS LK 8-9

Yläkouluvalmennus 8–9-luokkalaisille on Vaasanseudun urheiluakatemian koordinoimaa ja urheiluseurojen toteuttamaa toimintaa, jossa aamuharjoittelu on keskitetty yhteiseen ajankohtaan.

Image 3.12.2020 at 11.36

Yläkouluvalmennuksen ryhmät:
Jalkapallo, jääkiekko, salibandy, uinti, lentopallo, pesäpallo, taitoluistelu, jousiammunta, telinevoimistelu, paini sekä yleisvalmennus.

Kuka voi hakea: Mukaan toimintaan voivat hakea ensi lukuvuoden 8–9-luokkalaiset. Huom. 7-luokkalaisille ei järjestetä valmennustoimintaa. Myös tänä lukuvuonna valmennustoiminnassa mukana olevien 8-luokkalaisten oppilaiden sekä Onkilahden yhtenäiskoulun urheiluluokalla olevien tulee hakea mukaan uudelleen.

Yhteystiedot:
Jens Wallin, jens.wallin@vsua.fi
0505355499

3. YLÄKOULULEIRITYS

"Yläkouluikäisten yläkoululeirillä koulunkäynti ja harjoittelu yhdistetään toimivaksi kokonaisuudeksi leiriolosuhteissa ja annetaan eväät parempaan arjen hallintaan myös leirien välisinä aikoina – tavoitteena on tarjota nuorille urheilijoille tukea kokonaisvaltaiseen urheilijaksi kasvamiseen." Folkhälsan Norrvalla järjestää yläkoululeiritystä ruotsinkielellä. Ruotsinkielellä tarjotaan leiritystä yleisurheilijoille, suunnistajille sekä hiihtäjille. 

Lisätietoja yläkoululeirityksestä ja muiden lajien leirityksistä: Tästä

Kuvia, videoita ja tarinoita yläkoululeirityksestä löytyy VsuaVria:n ja Folkhälsan instagramista täältä , täältä sekä tallennetuista tarinoista VsuaVria:n instagramista nimellä "Yläkouleiritys".

Screenshot 2021 10 19 at 13.35.3

 

Lisätietoja:
Joakim Träskelin
joakim.traskelin@folkhalsan.fi
050 5850782